Vers van de pers!

Juni 2020

In november 2019 kwam de redactie van ‘De Buurtblinker’ voor het eerst bij elkaar om te vergaderen over de 5e editie van de krant. Met een aantal nieuwe, enthousiaste kinderen van Buurtblinkers hadden we binnen no-time een hele lijst aan ideeën! Die hebben we samen opgeschreven en in de ruimte opgehangen. Zo konden alle Buurtblinkers zien welke artikelen er allemaal gemaakt konden worden. Natuurlijk hebben de echte creatieveling zelf ook nog onderwerpen bedacht. 

Een interview met Molenaar Piet in Molen de Ster

De weken daarna zijn onze razende reporters Lombok en omstreken doorgegaan, op zoek naar de leukste verhalen. Wat is bijvoorbeeld de beste groenteboer van de Kanaalstraat? En wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in Molen de Ster? Het voorpagina-artikel was wel heel bijzonder: journalisten in spé Ola en Ayoub mochten met Leon van de Gemeente Utrecht achter de schermen kijken bij de stoplichten op de Leidseweg. Ze hebben zelfs voor elkaar gekregen dat de fietsersstoplichten nu sneller op groen springen!

Vlak nadat de krant was rondgedeeld en we alweer nieuwe ideeën voor de volgende krant hadden bedacht, moesten we helaas de deuren sluiten vanwege Corona. Dat was wel even lastig: de kinderen die we begeleiden bij Buurtblinkers hebben juist zo veel belang bij extra lessen en persoonlijk contact. We hebben daarom zo snel mogelijk alle vrijwilligers en kinderen gevraagd of ze door zouden willen gaan met online les, om achterstanden zo veel mogelijk te voorkomen. Onze vrijwilligers waren meteen heel erg betrokken bij de stichting en de kinderen, dat was erg fijn om te merken. Een van de vrijwilligers heeft zelfs een boek ingesproken, zodat een van haar leerlingen toch voorgelezen kon worden. Prachtig!

Buurtblinkers Bieb

Naast de online lessen hebben we de locatie beschikbaar gesteld voor middelbare scholieren om rustig te kunnen leren. Wanneer het thuis bijvoorbeeld druk of onrustig is, maar je wel online lessen moet volgen, kan het fijn zijn om even ergens anders te zitten. Ook merkten we dat veel Buurtblinkers ervan baalden dat de Bibliotheken gesloten waren. Gelukkig beschikt onze stichting over een goed gevulde boekenkast. Drie dagen per week konden kinderen om de beurt een boek lenen. Sommige van hen kwamen zelfs elke week terug om weer vijf nieuwe boeken te lezen! Zo hoefden ze zich niet te vervelen tijdens de lockdown.

Vanaf het moment dat de basisscholen weer geleidelijk open gingen, hebben we Buurtblinkers ook opengesteld voor basisschoolleerlingen. Natuurlijk waren nog niet alle leerlingen er; maar veel van hen vonden het heerlijk om weer ‘in het echt’ les te krijgen en samen -op afstand- buiten te spelen na de les. Sinds 1 juni zijn we weer helemaal open en kunnen de middelbare scholieren bij Buurtblinkers nog hard blokken en bijles krijgen voor hun laatste toetsen van het schooljaar. Natuurlijk is het nog niet helemaal ‘normaal’: ieder zijn eigen bakje met fruit, koekjes en thee; en iedereen verspreid door het hele gebouw.  Maar wat zijn we blij dat alle Buurtblinkers en vrijwilligers er weer zijn! 

Nog net voor de lockdown!

Alle Buurtblinkers hebben genoeg te vertellen over hoe zij de afgelopen tijd hebben ervaren, en daarom gaan we alsnog een krant maken. In iets aangepaste vorm door de maatregelen (meer een nieuwsbrief dan een krant), maar de kinderen krijgen volop de ruimte om mede-Lombokkers te vertellen wat zij van deze gekke tijd vonden. Er wordt misschien zelfs een radio-fragment gemaakt over kappers en de Coronamaatregelen in Lombok! Houd de website in de gaten! De nieuwsbrief kun je begin eind juni/begin juli op verschillende plekken in Lombok vinden. Hopelijk is volgend schooljaar weer alles (bijna) normaal!